Ödet pekar?

30 jun

Sommarboken av Tove Jansson låg i korridoren på Linden där Karin bodde sista tiden i livet. Någon som styr och ställer tror jag väl inte på men ändå. Läste den boken för flera år sen och tyckte väldigt mycket om den – i synnerhet första kapitlet. De stillsamma reflektionerna och den uppmärksamma omtanken från farmodern låter barnbarnet växa. För många ”akta dig” ”var försiktig” och andra förmaningar och varningar gör både barn och vuxna ängsliga.
Toves kloka och okonventionella farmor är en god förebild för hur man kan visa omsorg utan att skrämmas. Finns redan så många rädda människor i världen – oftast rädda för saker som aldrig inträffar.
En lagom portion ”galenskap” gör inte boken eller farmor sämre. Känner igen min egen mor.
Ska köpa boken till mitt väntade barnbarns föräldrar – om den fortfarande finns att köpa..

Comments are closed.