De här benen fick betyget excellent…

19 jun

110618 Tollarp 025-2
Först när schäferbenen stod så här var utställaren nöjd. Hunden belönades av domaren med betyget Excellent.

Medan vi väntade
på att göra vårt i utställningsringen i Tollarp i lördags, satt vi  och tittade på schäfrarna. Det var många varianter på både hundar och förare.

Först la vi märke till den store ”härföraren”. Han som sprang runt och dirigerade från ringsidorna med diverse inte alltid muntra tillrop. Han var kanske inte irriterad men rösten hade gjort mig nervös.

110618 Tollarp 022
Inte alltid lätt att flytta huvet på en hund – det sitter ju där det sitter 🙂

Sen fanns det dem som kastade grejer fram och tillbaka, drog upp tussar ur gräsmattan och kastade mot”sin” hund, frambringade underliga ljud antingen med egna stämband eller med lånade från pipleksaker och så fanns det dem som framförde hela dansnummer med eller utan tillbehör.


Glad påhejare utanför ringen lockar vovve i ringen med hjälp av favvisleksaken.

Men allra mest förundrades vi över inställningsmaffian. Jag tror inte jag såg en enda schäfer som fick ställa sig på sina egna ben så som den egentligen var skapt att stå. Det flyttades fötter hit och dit och de härdade hundarna gjorde sitt bästa för att stå kvar och hålla balansen.

110618 Dog Show
Schäfern fann sig lydigt i den, som det verkar, omilda behandlingen när kroppsanatomin skulle anpassas till Excellent standard…

Vi satt så att vi såg dem bakifrån. Det var ingen fröjd. Ihärdigt jobbades det på att få hundarna att stå med korsade bakben!!! Några lyckades. Till min stora förvåning belönades flera av dessa korsbenta hundar med betyget excellent. Vart vill man komma med denna inställningshysteri?

Ska inte hunden bedömas för hur den verkligen ser ut, hur den ställer sig eller rör sig funktionellt givetvis  enligt rasstandarden?

110618 Girl with a Hovawart using klicker
Så här kan det också se ut: Föraren klickar när Hovawarten ställer sig snyggt.

I övningsringen bakom oss förbereddes en hovawart för sin entré med hjälp av klickerträning. Matte stod i en änden av kopplet och klickade när hunden ställde sig snyggt. Det fungerade alldeles utmärkt och såg dessutom väldigt trevligt ut.

Comments are closed.