Kan man vara för försiktig med platsträning?

20 jun

Plats i grupp med Caisa  närmast agilityhindren – planerad störning eftersom Caisa är väldigt förtjust i de stora agilityhinderna. Ingen aktivitet där när vi började men strax kom en liten tuss farande på och runt hindren. Matte hade tänkt öva agility men det tänkte inte hunden. Full fart runt Caisa. Caisa tycker inte om oartiga hundar som tränger sig på . Den här figuren följde inga hälsningsritualer – mer pang på.

 Jag pratade med Caisa medan jag sakta och lugnt gick fram till henne och matade med bitar från söndagssteken. Vilken tur att jag hade så bra godis just i dag.

Caisa låg kvar med stenkoll på hunden som lekte ”du kan inte ta mig” med sin matte.  Caisa förblev lugn trots ståhejet runt henne. Det lugnet är säkert ett resultat av umgänget med Christinas ”svärm” och lösträningsgruppen i Hörby – trevliga och språksäkra hundar. Många varma tankar till dem!

Inte blev jag glad när jag såg vad som var på väg att hända. Så mycket tid och tankar jag lagt på platsliggande. Nu efteråt känns det väldigt bra. Jag har använt mig av lekande hundar som störning både på egna hundar och på kurser men då har allt varit under full kontroll – koppel och avstånd. Så var det absolut inte här. Men det blev bra! Kraftig störning där jag fick tillfälle att verkligen belöna Caisa som klarade störningen och fick riktigt, riktigt kraftig förstärkning för sitt val att ligga kvar.

Nu undrar jag om jag varit för feg med att utmana på platsen. Har jag missat belöningsmöjligheter genom att vara så försiktig?

Comments are closed.