Spår i Råttefällan

22 okt

161022-sparEftersom vi inte kunde träna sök i dag passade jag på att lägga spår till Kina vid Råttefällan i Fulltofta.

Vi började i sly, fortsatte i högvuxen granskog, sedan en liten bit längs Skåneleden med många fotspår och slutligen granskog igen. Enligt dogtrack blev det 981 meter. Jag glömde starta dogtrack när jag la spåret så därför fick jag bara själva spåret registrerat när Kina gick det men hon följde det noggrant.

Kina gillar att hitta apporter i spåret. Apport betyder belöning. Belöning tar tid och jag har  börjat misstänka att hon tappar litet fokus på spåret i samband med belöningarna.

Idag ville jag testa med bara två apporter – en efter 200 meter och en 100 meter före slutet. Teorin stämde.  Hon la mer energi på spårandet utan spårpinnar.

Sträckan på Skåneleden var svår och tempot gick ner men hon redde ut det och hade inga problem med att följa när det sedan vek av in i skogen igen. Testade också att kasta en godis framför henne i spåret för att se om den störde lika mycket som apportbelöningarna. Det gjorde den inte. Bra att kunna belöna under själva spårandet och inte bara när hon hittar föremål.

Tanken med att inte ha en apport som slut är att minska hennes beroende av apporter. När hon hittar en spårpinne ska hon inte undra över om spåret är slut vid just den här pinnen eller om det kommer fler. Spåret är slut när jag talar om det och inte för att det ligger en pinne där.

 

 

Comments are closed.