Liv i holken

15 jun

Vi har två fågelholkar. Den som hänger i plommonträdet lummigt och fridfullt, har aldrig godkänts av någon fågel. Vet inte varför ingen vill bo där.

Annorlunda är det med den som hänger precis utanför ytterdörren. Varje år bosätter sig en blåmesfamilj där. Just nu är det väldigt mycket pip från hungriga ungar. Mamma och pappa blåmes grälar på oss från päronträdet om vi råkar komma ut genom dörren samtidigt som de är på väg in till ungarna.

Att holken hamnade bredvid dörren berodde från början på en liten talgoxe som en kall vinter valde ytterbelysningens kupa som övernattningsplats. Varje gång belysningen tändes for han vettskrämd iväg. Så kunde vi ju inte ha det – inte fågeln heller. Holk inköptes och för att vara säkra på att talgoxen skulle hitta den hängde vi den bredvid lampan. Arrangemanget uppskattades av oss alla.

Vet inte riktigt när blåmesarna tog över.

Comments are closed.