Fårkontakt

3 jun

Fåren har kommit till Ekbacken. Eftersom jag vet att de fåren är vana vid hund tog jag en promenad i hagen med Kina för att se hur hon reagerade. Hon var mycket intresserad på ett lugnt och fokuserat sätt. Vi stod länge och bara tittade. I början var fåren avvaktande – hade väl bara sett bordercollie tidigare men sen fortsatte de med sitt gräsätande utan att bry sig om oss.

Caisa learns how to herd sheep
Så här såg det ut när Caisa provade att valla får för ett par år sedan.

Vi kommer inte att skaffa får men jag är ändå mycket glad över att Kina har ett bra och naturligt intresse. Vet förstås inte ännu om hon skulle förstå sig på att valla men hennes uppförande mot fåren idag var exemplariskt.

Syster Effie har redan visat att hon fått med sig de för rasen så viktiga vallningsanlagen. Utan dessa anlag skulle ACD:n  på många sätt vara en annan hund  – kanske inte ens min ras.  Hu – så hemskt!

Nu hoppas  jag att alla valparna kommer att göra vallanlagsprovet, givetvis med bra resultat. Med anlagsprovet är det så vist ordnat att ägaren inte behöver kunna någonting om vare sig får eller vallning. Det räcker att bedömaren kan. Minns fortfarande hur imponerad jag blev när Caisa och flera andra Ayershundar gjorde provet. Tillsammans med en helt okänd människa och en räfsa kunde de samarbeta om att valla får.

Comments are closed.