Påträngande växter

28 jun

Lyssnade nyss på ett av mina favoritprogram – Vetandets värld i P1 förstås 🙂  Idag intervjuades en man från Artdatabanken om växter som riskerar ta över och tränga ut den naturliga variation som är så spännande.

Jättelokan har jag skrämts av länge. Inte bara stor och snabbväxande utan också väldigt smärtsam att komma i närkontakt med. Den gamla nedlagda soptippen i Höör har förvandlats till en lokaskog.

Förvånad blev jag av att Amerikansk Dunört, som ser så oskyldig ut, också klassas som hot. Lätta att rensa bort eller har jag fel där?

Jättebalsaminen gillar jag egentligen. Minns hur jag som liten gick och petade på frökapslarna för att kolla om de var mogna. Det gör förstås fortfarande men förtjusningen är inte lika stor nu när jag fått veta att de planerar att ta över först vår trädgård, sen grannarnas, sen Höör och hela världen. Skulle kanske inte lärt barnbarnen klämma på frökapslarna.

Gullris har jag aldrig gillat. Näst efter Kirskål är det det värsta ogräset hos oss. Blir så förvånad över att plantskolor lurar på aningslösa trädgårdsägare denna vedervärdiga växt. Jag har varje år sen vi flyttade hit (1980) dragit upp alla plantor jag sett och ändå kommer det hela tiden nya.

Här kan du lyssna på programmet ”Trädgårdens värstingar invaderar naturen”

Comments are closed.