Snabbsök

28 Nov

Tre är nog för att träna sök – kanske inte varje gång men klart bättre än att ställa in.

Caisa började med lösrulle och avslutade med den fasta. Det blev raka, djupa framåtslag. Hon hade god hjälp av sidovinden när det gällde att slå framåt men jag är väldigt nöjd med att hon gick ända ut innan hon vek av.

Idag var det ganska lätt träning. Det blev färre tomslag än jag tänkt vilket berodde på vinden. Caisa behöver någon eller några svåra figgar som när hon väl hittar dem ska vara riktigt trevliga och som grädde på moset ha bra godis.

Figgarna är så viktiga! Undrar om inte tråkiga figgar kan få hundar att välja avståndsmarkering. Varför springa ända fram till figgen om denne inte är en belöning i sig? Bara godis räcker inte hela vägen.

Kina fick börja med två synliga figuranter långt ut. Efterhand dolde de sig bakom träd och buskar.

Än så länge har jag följt Canisbokens upplägg. Deras idé är att hunden ska bli säker på att det alltid finns en figge rakt ut framför föraren. Hunden ska bli programmerad att alltid springa rakt ut och där belönas med en figge. Det fungerar bra men litet saknar jag vindövningarna.

Springa är roligt men det är ju också roligt att använda nosen. Jag tycker Kina blir extra glad de gånger hon hittar med hjälpa av nosen. Kanske kan man plocka litet från båda metoderna 😉

Nästa gång ska jag prova det. Vi ska börja med Canisspring till första figgen, kanske andra också. Sen får figgarna komma närmre stigen men i gengäld gömma sig. Ska också komma ihåg att Kina ska börja vänja sig vid rullen.

Comments are closed.