Biblioteksruinen och sökträning

18 Dec

Vid den spännande biblioteksruinen samlas vi ibland för att träna sök. Det gjorde vi igår. Kallt och ruggigt var det men hundarna stortrivdes som vanligt. Till vår trivsel bidrog Maggan med varm glögg 🙂 Extra tack för det!

Kina tog sig fram genom rishögar och över stengärden med stor energi. För första gången fick jag testat rullens utlösningsmekanism. Jag såg inte var eller hur det gick till när den löste ut, men det känns bra att veta att den fungerar.

Nästan pälslösa Kina ser så mager och tanig ut att jag ökat på hennes portioner. Husse hjälper också till 🙂  Samtidigt har nog Caisa hållit sig framme och ingen vill väl vara orättvis så det har blivit litet extra till henne också. Det behövde inte hon! Tyckte det såg litet tungt ut när hon sprang idag.

Biblioteksruinen på Hovdala kittlar fantasin. Vem var denne Mikael Ehrenborg som på 1700-talet påbörjade bygget av ett bibliotek ute i skogen vid Hovdala?

Defence tower at the castle of Hovdala
I brist på en bild på själva ruinen får det bli Kåres bild på en del av närbelägna Hovdala slott istället…

Hittar inte mycket annat om honom på Google än att han tjänstgjorde 24 år i den holländska armén innan han återvände till hembygden. Vad han sysslade med i Holland vet jag inte mer än att han skaffade sig en rejäl boksamling. Till denna samling började han så att bygga ett åttkantigt bibliotek.

Tyvärr dog han innan bygget blev färdigt och ingen annan bokälskare fanns att ta över. Ruinerna av det som skulle blivit ett mycket vackert beläget bibliotek står fortfarande kvar..

Comments are closed.