Positioner, positioner och …

23 feb

Tror aldrig man blir riktigt färdig med positionsträning – alltid mer att fila på.

Så många små delar som ska harmoniera med varandra – rakt, snabbt, på rätt plats, kontakt, stadga …  och som om detta inte var nog har vi föraren också. Det gäller att hitta rätt tempo, lagom långa steg, vända på ett sätt som gör det lätt för hunden att förutse och följa och numera också att gå på ett naturligt sätt. Man får inte längre se ut som John Cleeses representant för konstiga gångarter.

Samtidigt som man ska vara noggrann, näst intill petig, måste det vara roligt för både hund och människa. Belöningar som hunden tar till sig och som levereras i rätt ögonblick och på rätt plats. Viktigt eller snarare absolut nödvändigt att ha många belöningar att välja mellan. Utan variation anpassad till ögonblicket är det lätt att både hunden och en själv tappar gnistan och resultaten uteblir.

Inte helt enkelt att hantera klicker, godis, leksak och ibland också koppel med de enda två händer man har. Nu glömde jag visst fötterna som inte får leva ett eget odisciplinerat liv.

Ärliga människor som talar om vad man verkligen gör när man tror att man gör något annat är ovärderligt 😉

Märkligt är att det faktiskt utdelas tior på detta i mitt tycke det allra svåraste momentet i alla klasser..

Allra märkligast är nog ändå att vi som håller på med detta pedanteri –  både hund och människa – tycker det är roligt!

Comments are closed.