Fel brukar upprepa sig

5 mar

Det vill till bra föreläsare för att få folk att bli sittande inomhus en underbart vacker vårdag. Men samlingssalen på Ljungdala mötesplats i Hässleholm var välfylld hela tiden i lördags, från 9.00 till  21.00. Det enda extra man hade kunnat önska sig var lite extra kuddar för sittfläsket blev med tiden väl tillplattat… Arrangerande Adseke hundskola hade verkligen sytt ihop ett program fyllt med många och intressanta infallsvinklar. Lars Fält och Tobias Gustavsson var som förväntat riktigt bra!


Annica Annell från arrangerande Adseke hundskola tillsammans med Lars Fält och Tobias Gustavsson. Foto: Kåre Sjöholm

Det finns så mycket att reflektera över efter en dag som hade varit rena korvstoppningen – om den inte hade varit så bra. Jag kommer att återkomma på bloggen med intryck och reflektioner.

Vad dyker då upp i huvudet så här direkt några dagar efter en sådan prestation? ”Fel brukar upprepa sig.” Tobias G. syftade på spårinlärning, men det gäller säkert vid all annan inlärning också.

När hunden presenteras spåret ska det bara finns ett alternativ –  framåt i kärnan. Korta spår i koppel på hårt underlag med direktpåsläpp. Väldigt lång tid används sen till att befästa vanan att alltid gå i kärnan oavsett var det finns mest vittring och att alltid gå på rätt håll – hjärntvätt kanske?

Det gladde mig mycket att han föredrog direkt- framför spontanpåsläpp. Jag gillar ju precis som de flesta andra att få mina egna tankar bekräftade 😉

Visserligen hade vi delvis olika anledningar till våra preferenser. Han föredrog direktpåsläpp för att hunden inte fick något annat alternativ än att göra rätt. Jag har upptäckt att mina kursdeltagare har mycket lättare att se när deras hundar börjar spåra vid en konkret punkt än vid ett ”trilla på spår” och då lär sig både de och deras hundar snabbare. Det gäller mig själv också.

Och som sagt, stort tack till Adseke och Annica Annell. Fast det var mycket att stå i hela dagen hann hon som synes även med att dra på smilbanden 🙂

Comments are closed.