Göra rätt – men hur?

9 mar

Jag funderar fortfarande över Tobias G:s budskap ”fel tenderar att upprepa sig”.  Är det så, och det tror jag nog att det är, inställer sig frågan: ”hur mycket ska man tillrättalägga för hunden för att den ska göra rätt från början?” Kan man överhuvudtaget använda sig av shaping om man helt vill undvika ”fel”?

Shaping innebär förenklat att hundens egna initiativ uppmuntras genom att vi belönar dem som leder mot målet. Det som hunden själv upptäcker lönande, upprepar och lär den sig.

Man kan hjälpa hunden att välja rätt, men då går man miste om hundens egna ansträngningar att komma på hur och vad den ska göra. Både hundar och människor blir smartare och mer kreativa när de löser problem på egen hand i stället för att få allt serverat.

Spårinlärning fungerar tydligen bra med total styrning i begynnelsen men alla moment är inte lika lättarrangerade.

Känner mig som den bekanta åsnan mellan hötapparna. Hittar bra argument för både felfri inlärning och shaping och faktiskt också för att plocka litet från varje.

Visserligen tränar jag numera bara sök med våra hundar men är väldigt sugen på att testa spår igen. Caisa är uppflyttad till högre klass spår men traditionellt tränad och det har hittills fungerat bra. Kina har knappt provat alls så hon får bli försökskanin 🙂

Comments are closed.