Värsta momentet – platsliggande

5 jun

En bit på väg har vi kommit Caisa och jag. Numera ligger hon tryggt och tyst kvar även om jag gömmer mig –  bara vi är ensamma. Med andra hundar är hon fortfarande litet olustig.

En svårighet med platsliggande i grupp är att få till en bra och stabil grupp. Det har vi nu 🙂 Sen gäller det också att träna på hela momentet som är mycket mer än att bara lägga hunden och gå där ifrån.

I Skillingaryd insåg jag hur viktig ingången till platsen var och hur litet ( nästan inte alls) vi tränat den detaljen. När folk med ”bestämda” röster började kommendera plats och jag var nervös föredrog Caisa att göra mig sällskap i stället för att ligga kvar. Så nu har vi en ny plan för vår träning med många olika delmoment.

Baklängeskedjning? Belöna känslan!

Ingång med belöning till ”vår plats”, uppställning med belöning för lugn, koppla loss med belöning av sittandet och slutligen läggandet med belöning. Några bestämda steg bort, kort stopp och sen tillbaka med belöning innan hon börjar pipa. Ut igen och denna gång litet längre bort och litet längre tid o.s.v. Det fungerade i tisdags med lugna fina gruppen. Hon låg stilla och mestadels utan pip.

Inte världens lugnaste ställe att öva på den här dagen – Hässleholmsgården med pågående Kalvinjogg men det störde inte Caisa 🙂

Comments are closed.