Funderingar kring söndagens MH

25 Nov

Allt som händer på en MH-beskrivning hamnar inte i protokollet. En del rutor saknas 😉 Kina hade en väldigt bra beskrivare vid vid söndagens MH i Örkelljunga. Hon (beskrivaren) som på genomgången efteråt inte bara talade om vad hon sett utan också litet av de tankar som dykt upp hos henne under beskrivningens gång. Hade gärna pratat länge med henne – men det kom ju fler hundar efter oss.

Min första undran gäller ”lilla bytet”. Hur kommer det sig att en hund springer så att tassarna glöder första gången vid lilla bytet men nästa gång föredrar att springa in i skogen vid sidan om.
I Kinas fall kan jag tänka mig minst två förklaringar. Skramlet med förmodligen mycket vittring låg en bit in bland träden – kanske också skrammelskötaren 😉 och det blåste rejält från det hållet.

Den andra förklaringen är mer intressant. Kände Kina sig färdig med trasan i snöret och var mer nyfiken på det okända i skogen? Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur andra cattledogs agerar vid lilla bytet. Cattledogs är speciella. Rent objektivt sett är de mycket smartare än andra hundar 😉 väl känt bland alla cattledogvänner. Detta faktum innebär bland annat att vi måste planera vår träning extra noga för att vara säkra på att vi tränar dem och inte tvärt om.

Kina har lång och gedigen erfarenhet av att ryggsäckar innehåller godis. När spökena stannat och jag släppt Kina, sprang hon snabbt som ögat fram till första spöket men innan jag hann dit för att ”avslöja” människan under huvan var Kina redan på väg mot en ryggsäck i skogsbrynet. Hon kom tillbaka och bekantade sig med båda spökena. En ruta för sådant beteende saknas 🙂

Efter spökena var det dags för lek. Leken blev litet uppskjuten eftersom Kina ansåg sig tvungen att först hämta in en figurant från spökenas gömsle.

Comments are closed.