Uppföranderåd för hundmöten

21 jan

Kopierat från Ålandsposten. Tack för tipset Catta

Då vi går runt med djur i snören har vi ett visst ansvar. Givetvis. Men ansvaret förändras. Skrivna och oskrivna regler förändras, hundträningsmetoder kommer och går lika fort som klädmodet. Det är inte en självklarhet att alla sitter och lusläser hundforum och går på kurser och vet vad som år 2013 förväntas vid till exempel – spontana hundmöten. Det är inte heller längre en självklarhet att säga hej till alla vi möter och önska en dem en fin dag och trevliga handarbetsstunder.

Så för att göra det hela enkelt och undvika bråk på stadens gator kommer här ett litet lexikon som ni kan klippa ut och sätta på kylskåpet.

Säger någon ”vi vill inte hälsa” = De vill inte hälsa. Bör respekteras. Försök inte omvända dem trots att du har snäll hund.

Om någon tar sin hund till sidan och tar avstånd från er = De vill inte hälsa. Du går förbi utan att hälsa.

Om någon ber dig gå = Du går bort. Gärna utan att diskutera.

Om någon ber dig gå = De vill att ni ska gå vidare eftersom de troligen vill undvika hundbråk. Det betyder inte att de tycker illa om dig som person.

Om någon frågar dig om det är en tik eller hane = De vill bara vara trevliga, de försöker inte förstöra något för er. Var artig tillbaks.

Om din hund går fem meter framför dig i ett flexikoppel = Du ses som ett möjligt problem för mötande hundar och hundägare. Ta in din hund så den är nära dig då ni möter den andra hunden.

Om någon ber dig koppla din hund = Du kopplar din hund. Omgående.

Blanda inte in dina egna känslor och värderingar i möten med främmande människor och hundar. Förvänta dig inte att alla tänker som du. Förvänta dig inte ens att alla tänker att de borde tänka något. Expect the unexpected.

Comments are closed.