Framförgående

26 jan

Caisa lärde sig snabbt o lätt framförgående på våra kvällspromenader. Metoden var enklast tänkbara. Jag kastade en godis en liten bit framför henne – så nära att hon inte skulle få upp farten när hon följde efter den. Efter ett par kast la jag till kommandot. Nästa kväll kommenderade jag sekunden innan jag kastade godbiten. Givetvis hade hon förstått – hon är ju cattledog ;-).
Nästa steg var att stanna i kopplets längd och titta framåt. Stanna kände hon till från andra situationer. Titta framåt var nytt. Godis över huvudet en liten bit framför henne samtidigt med ”stå” och hon stod med fokus framåt. Frolic rekommenderas inte. Den rullar iväg och försvinner ner i diken och vägbrunnar. Godiset ska landa och bli liggande så att hunden ställer sig rakt framför mig.
Ja – sen var vi färdiga med det momentet 🙂

Kina är en annan sort. Caisametoden fungerar inte. Hon och jag är ju inte heller ensamma på kvällsrundan. Jag har testat med henne ensam också men hon gör inte som Caisa gjorde. Kina kastar sig fram, roterar i luften och landar med nosen mot mig samtidigt som hon plockar upp godbiten. Sen står hon som gjuten och väntar på mer.

Dags för metodbyte – shaping och baklängeskedjning. Hon kan stå och stå kvar men följer mig med blicken om jag går runt henne. Då börjar vi med att träna in titta framåt. Jag ställer Kina – ”vänta” – lägger godis några meter framför henne – inte för nära då snor hon det. Sen ställer jag mig bakom henne. Hon tittar på mig – väntar så klart på ”var så god”. Jag väntar på att hon ska titta framåt och klick och var så god 🙂 . Efter tre gånger förstår hon vad det går ut på – hon är ju också cattledog 😉

I morgon går vi vidare med tempot till korvbiten. Hur – har jag inte tänkt färdigt på än. Vet bara att jag inte ska göra misstaget att öva före tänket. Vill inte riskera att hon lär sig något annat än det jag vill. Det har ju hänt mer än en gång 🙂

 

Comments are closed.