Kina och bakdelskontrollen

11 mar

Kina och jag har länge kämpat med att försöka flytta hennes position litet längre fram i fotgåendet. Nu har hon ofta nosen nästan i nivå med mitt knä när vi går. Hon släpar inte efter utan har bara fastnat i det läget. Obekvämt för mig när hon går eller sitter så långt bak att jag måste böja på huvudet för att se henne och det ger dessutom henne en helt felaktig uppfattning av hur hon ska se mig. Normalt fattar hon allt väldigt fort men så icke detta.

Vänsterhalterna är värst.

I dag förstod jag helt plötsligt hur det hänger ihop. Kina är suverän på bakdelskontroll. Hon är inte bara bra, hon tycker det är jätteroligt  – och det gör jag med. Allt som lyckas är ju roligt och visst är det roligt att se en glad hund som gillar det hon gör och som gör det bra.

När hon precis lärt sig snurrade hon så fort med baken att hon hamnade bak och fram på fel sida 😉 Tror kanske vi  begått ett av de vanligaste misstagen i hundträning – att träna för mycket på det som går bra.

Kina förväntar sig att vi ska göra vändningar på stället varje gång jag stannar och förbereder sig för det. Vänstervändningar börjar med baken alltså ser hon till att vara väl förberedd för att snurra på baken och då är det ju taktiskt att inte befinna sig för långt fram.

Vad gör vi nu då?
Räcker det med att belöna framåt? Många högerhalter och sparsamt med vänster? Öva framför speglar och skyltfönster? Högt tempo med snabba stopp o vändningar? Byta godis mot boll framåt? Tål att tänka på.

 

Comments are closed.