Rosornas eget Törnrosaslott

22 jun

130621-rosor-012TIFF

Det är knappt så att växthuset syns längre när rosenbusken breder ut sig.

Påsen med rosfrön som inhandlades på skoj någon gång i slutet av 70-talet innehöll väldigt många frön men bara tre som grodde. De första åren såg de döende ut. Orkade knappt bestämma mig för om de klena plantorna skulle följa med när vi flyttade till Höör men eftersom de fortfarande stod i krukor fick de följa med.


Klicka på första bilden och bläddra med pilarna.

Vi flyttade i mars 1980. Plantorna fick stå kvar i sina krukor länge, inte så mycket på grund av kylan utan mer för att vår dotter föddes.

Så småningom planterades de ut i trädgården. En dog nästan genast. De övriga två förde en tillbakadragen tillvaro – den ena bakom garaget och den andra under päronträdet.

Den bakom garaget växte och en dag i juni när jag öppnade altandörren möttes jag av en ljuvlig doft och ett intensivt humlesurr. Så har det varit varje år sen dess. Nu frodas även den som växer under päronträdet. De har också spritt sig med både frön och rotskott. Växthuset ser ut som ett Törnrosaslott.

I år upptäckte vi att färgen varierar litet från vitt till rosa, en skiftar till och med litet i gult. Sorten heter Angel Rose – i varje fall stod det så på påsen.

Comments are closed.