Caisa – för smart för Sök..?

11 jul

Är man smart som Caisa vet man vartåt vinden blåser.

 

Det är roligt med smarta och lättlärda hundar men inte alltid lätt när hunden har egna idéer om vad och hur saker ska utföras.

Caisa och jag är inte överens om hur man ska utföra tomslag i motvind. Skickar jag Caisa i motvind och det inte finns någon figge dit jag pekar, går hon kanske halvvägs ut eller som i dag tittar på mig med en blick som säger ”det här kan du väl ändå inte mena. Det finns ingen där. Lita på mig!”

Egentligen tycker jag att Caisas uppfattning är mer ändamålsenlig än min. Ja – min är det väl inte utan snarare regelbokens. Hela rutan ska genomsökas även om vinden talar om att här är TOMT.

Varje gång jag skickar henne i motvind och hon väljer att inte gå ända ut är avinlärning för tävlingsmässigt sök. Det ska jag förstås inte ägna mig åt.

Frågan är hur jag ska få Caisa att tycka att det är meningsfullt att springa 50 meter rakt ut och litet framåt innan hon återvänder in till mig igen? Hur fixar jag  belöningen?

Hon tycker det är roligt att ”runda” träd och andra föremål men de är aldrig 50-60 meter ut. Kan den leken utvecklas och införlivas i söket? Kan jag skicka henne rakt ut mot en target och låta inkallningen bli belöningen? Targeten måste placeras långt ut. Belöningsinkallningen ska komma på 50 – 60 meter och innan hon når targeten. Mycket vandrande blir det och mycket tid tar vandrandet. Långt mellan förstärkningarna? Latmasken i mig letar efter en annan metod.

Hur blir det om jag på träning  alltid ha figgar på motvindssidan. På medvindssidan får hon oftast inte direktvittring men går ändå alltid ut. Det kan ju ligga en figge där. Oregelbunden förstärkning är effektivt. Kan jag först hjärntvätta henne att tänka att motvind alltid betyder figge och sen sluta tänka på vinden och bara springa och leta?

På tävling blir det inte så men det vet hon inte förrän efteråt. Kanske kan det vara en början på lösningen av problemet.

Inte så litet imponerad är jag över att hundar kan dra slutsatsen att ingen vittring och motvind är lika med ingen figge men ingen vittring i medvind måste undersökas.

Comments are closed.