John Steinbeck och Alice Munroe

11 okt

Den första Nobelprisförfattare jag kände till och hade läst innan han fick sitt Nobelpris var John Steinbeck. Efter honom dröjde det så länge till nästa att jag glömt vem det var.Verkar vara ett av syftena hos Svenska Akademien att hitta författare som knappt någon hört talas om än mindre läst.

Alice Munroe tillhör inte den okända kategorin. Hon har stått på kandidatlistan länge.

Hittills har hon bara skrivit noveller. Jag är inte så förtjust i noveller – slut innan man riktigt börjat läsa. Men efter att ha läst en av hennes böcker på originalspråket som kurslitteratur har jag fortsatt att titta efter henne på biblioteket.

Kurslitteratur har tyvärr en trist benägenhet att förlora sin charm, genom tvånget man har att läsa dem, inte för sitt nöjes skull utan för att klara tentan. Munroes noveller har klarat sig undan den bieffekten.

Litet roligt att jag just nu råkar ha  Munroes senaste som kvällslektyr.

Comments are closed.