Två spår i behagligt höstväder

27 okt

DSCN4309

Caisa verkar nöjd efter 650 meter pinnskörd.

Vädret var som skapat för spårande i dag – lagom varmt och litet fuktigt.

Kina fick ett litet spår på 300 meter. Det började på en gräsväg, fortsatte in i lövskog med många lager nedfallna löv,  ner i ett kärr, uppför en bokbacke och slutligen avslutades vid några granar.

Kinas spårträning har nästan slaviskt följt upplägget från spårboken av Lars Fält med flera. Begynnelsen var inte så spännande – korta spår på gatukontorets parkering. Men när den delen väl var avklarad och vi började komma ut i skogen blev det desto roligare. Hon går som på räls. Vinklarna i dag följde hon precis i mina fotspår. I löv och kärr är det lätt att se var man gått.

Tempot var som en rask promenad.

131027 Trekantenspår

Det norra spåret, 300 meter, blev Kinas. Det södra, 650 meter, var  Caisas.

Pinnarna i spåret är populära eller kan det vara belöningen som kommer så fort hon sitter. Det blev ingen bild på Kina. Ville inte ta ut kameran när regnat började droppa.

Caisas spår var 650 meter enligt GPS:en. Det var tänkt att börja med ett upptag på en åker men Caisa fick det i nosen redan när vi gick på vägen dit, så jag lät henne bara fortsätta. Efter åkern kom vi in i granskog, ner i kärr, upp i först granskog sen bokskog, högt gräs och slutligen granskog.

Hade jag inte spårat med Kina precis innan hade jag tyckt att det gick väldigt bra. Alla pinnarna markerades och hon var aldrig av spåret men hon sög inte fast vid det på samma sätt som Kina.

Caisa har fått en traditionell spårinlärning. Hon fick inte prova hårda spår förrän i somras någon gång. Undrar om hon kan lära om och få en säkrare teknik om vi börjar om med den nya metoden?

Comments are closed.