Gustav hade en egen vulkan

22 mar

Gustav_9Min barndom och uppväxt i Tjörnarp gjorde sig påminda för ett par dagar sedan. Vi brukade köpa ägg av Gustav Andersson, en mycket annorlunda bonde som hade liten gård en bit bort. Lantbruket fick så mycket tid som var nödvändigt. Mer tid ägnade han åt att läsa och gräva i jorden efter sådant som var intressantare – och det fanns mycket intressanta saker på hans marker – både geologiska och arkeologiska.

Spännande och lite kusligt var det när han berättade att kullen vi stod på var en slocknad vulkan. Tänk om den skulle vakna igen! Det var naturligtvis lättare för barn än vuxna att följa med på Gustavs resor bakåt genom årmiljonerna.

Gustav_4

Gustavs vulkan ligger uppe i backen till höger på bilden.

Gustav berättade mer än gärna för alla som ville lyssna om sina upptäckter och de slutsatser han drog av sina fynd. Inte alla tog honom på allvar.

En del av de fynd som Gustav gjorde skickade han bland annat till Lunds Universitet. Många brev skickades mellan Gustav och professorerna. En dag klev ett antal herrar av tåget i Tjörnarp och ville bli visade till Gustav Andersson i Korsaröd. Viss undran spred sig i byn. Vad kunde dessa okända människor vilja med Gustav? Så småningom kom det fram att Gustavs utgrävningar hade väckt intresse i universitetsvärlden.

Ett av Gustavs fynd för 40 år sedan aktualiserades i dagarna. Några forskare har skrivit en artikel i Science om fyndet, en 180 miljoner år gammal kungsbräken. Läs HÄR.

Gustav_2

En del genier hinner leva länge innan de får erkännande. Ibland hinner de till och med dö innan det riktigt stora erkännandet kommer. Gustav Andersson var en av dessa.

Någon gång på 1970-talet passade Kåre på att fotografera honom, bilder som det är extra roligt att ha i dag.

 

Comments are closed.