Kina gräver figgen fram

6 apr

Lite kallt och ruggigt. Temperaturen har nätt och jämt tagit sig över nollan. Så känns det i dag när sökträningen ska börja. Men det är ju första gången med sommartid.

13071258703_00da6da470_oKina får börja. Efter allt elände med Caisas blindmarkeringar vill jag inte riskera att hamna i samma träsk med Kina. Dagens övning är tänkt som vaccination mot detta. Figuranterna utrustas med lösrulle och godis. Kina själv har förstås sin fasta rulle. Hos de första figgarna erbjuds hon först godis och sedan den lösa rullen. Arrangemanget uppstattas av tösen.

Tanken är att Kina när hon känner vittring från en figurant ska tänka: bjuds det på godis, finns det en lösrulle? Om ingetdera finns, ta den fasta rullen.

Andra slaget på vänster sida blir väl snett. Kallar in henne: inte bra. Hon blir osäker. Om jag ska bryta hennes sök måste jag tänka på att hon ska uppfatta det som något roligt och bra. Nåja, det löser sig.

Sista figgen ligger i en grop med plywoodskivor över hela hålet. Meningen är att Kina ska ta den fasta rullen där. Först försöker hon gräva sig in till figgen och när det inte lyckas går hon tillbaka till att skallmarkera. Figgen sticker ut handen och då kommer hon ihåg sin fasta rulle och tar den. Vi behöver öva mera med många heldolda figgar för att få in automatiska rullmarkeringarna där.

11629295686_5389fb9d7d_oCaisa är riktigt taggad. Att vi får vänta en stund utanför rutan tänder henne ännu mer. Tror jag ska prova det fler gånger.

Dags att införa variabel belöning hos figgarna. Caisa har ett tag fått sätta sig hos mig och vänta på tillåtelse att gå fram till figgen för att få sin belöning. I dag lämnar vi figgen och går några meter mot stigen innan figgen ansluter och Caisa får sin belöning. Det fungerar över förväntan. Hos första figgen hade vi kunnat strunta i belöning. Caisa visar tydligt att hon vill fortsätta över på andra sidan så snart vi vänt oss om och börjat gå från figgen mot stigen.

Fortfarande behöver vi träna på att Caisa ska hålla avstånd till figuranten när hon skäller. Hon backar på tillsägelse men det duger inte på tävling. Bäst markeringar har hon på nergrävda figgar. Hon skäller alltid bra men antalet skall per sekund ökar när figgen är oåtkomlig.

Senaste veckans uppletandeövningar för att träna riktning gör nytta för båda hundarna. Det fortsätter vi med, inte minst för att både de och jag har roligt.

Sammanfattningsvis var det en riktigt lyckad dag med engagerade och trevliga träningskamrater och goa glada hundar. Bonus att Martina kunde delta igen även om hennes brutna arm inte läkt färdigt.

 

Comments are closed.