Sök i ljuvligt skir bokskog

29 apr

Skogen runt Gällhagsvägen i Fulltofta var vår i måndags. Den var så vacker att vi nästan glömde varför vi var där. Men så hade vi ju våra hundar som påminde oss.

Caisa är i högform just nu. Poängen vi missade på tävlingen ska inte missas nästa gång. Det blir kanske andra då men inte samma.

Vi ska bli mindre röriga och mer disciplinerade. Jag jobbar fortfarande med att motivera mig själv för den delen. Innerst inne tycker jag att det viktigaste är att hunden gillar jobbet och hittar sina figuranter men men så tänker inte domarna och så står det inte i regelboken. Bara att gilla läget.

Caisa är arbetsvillig, längtar efter att få springa ut. Det leder till en del tjat från mig om att hon ska vänta och sätta sig först. Efter en del funderande och resonerande har jag bestämt att testa flying. Då slipper jag mycket av lydnaden på stigen. Caisa behöver inte vänta. Jag behöver inte tjata.

Vi testade i dag. Jag satte Caisa strax innan stigen medan jag själv fortsatte framåt, stannade, visade henne riktningen och kommenderade ”ut” och ut sprang hon i full fart. Viktigt att fortsätta med att peka ut riktningen lika tydligt som när hon sitter på stigen. Är jag otydlig blir hon osäker.

Kan Caisa uppföra sig bättre hos figuranten? Även om hon inte grävt eller krafsat de senaste gångerna känns det ändå som att det kan titta fram igen. Hon vill också mer än gärna pussa figuranterna vilket inte är tillåtet på tävling. I dag fick figuranterna instruktionerna att säga backa om hon kom för nära och även att kommendera skall om hon inte skällde omedelbart. Det fungerade över förväntan. Vi testade också med gott resultat att figgen kommenderade sitt och skall.

Nästa gång ska jag ställa henne inför flyingen.

Nästa gång  ska  figgen hjälpa med kommandon – backa, sitt eller skall.

 Nästa gång ska jag tänka på att omskick på samma sida kan underlätta för hunden att hitta

Fortfarande funderar jag på hur jag ska göra med figgens belöning? På tävling ska Caisa inte gå fram till figuranten. Kan man låta figgen belöna senare eller på stigen? Hur bibehåller man förväntan även om belöningen ibland kommer väldigt sent.

Comments are closed.