Förmänskligandevarning

5 Dec

Jag har precis läst ut Per Jensens senaste bok Hunden som skäms. En underbar bok om hur fantastiska hundar är. Hur otroliga de är på att förstå sig på oss.
Caisa har förvånat mig många gånger och i dag var det dax igen att fundera över hennes påhitt, självklart påverkad av vad jag nyss läst.

Jag har hostat ett tag. Det har gått åt en del Läkerol, något som Caisa uppenbarligen noterat. Hon är ju bara hund? I eftermiddags tänkte jag sova en stund. Caisa passade förstås på att göra mig sällskap. Nästan på en gång började jag hosta. Jag önskade verkligen att jag inte glömt halstabletterna nere i köket. Funderade över om jag skulle hämta dem eller ej.
Caisa gick sin väg. Stördes väl av mitt hostande tänkte jag och tyckte synd om mig själv.
Några minuter senare kom hon tillbaka, hoppade försiktigt upp i sängen och visade att hon hade något till mig. Det var Läkerolasken som legat på köksbordet.
Vad ska man tro? Var det bara en tillfällighet att hon hämtade asken? Hon kommer allt som oftast  med diverse mer eller mindre önskade gåvor. Eller har hon verkligen kopplat ihop kedjan hosta – Läkerol – slut på hosta?

Vi som lever med hundar har länge vetat att hundar visar empati. Inget som vi berättar för hundlösa. Den självbevarelsedriften har vi och hade jag inte läst Jensens bok hade jag nog behållit den här erfarenheten för mig själv.

 

Comments are closed.