Lite uppletandefunderingar

21 Dec

Nästa år ska Caisa för första gången få prova på uppletande på tävling. Hon älskar uppletande och jag vet många andra hundar som också gör det. Hur kan det då komma sig att så många misslyckas på tävling?

Kan det vara så att vi omedvetet väljer rutor som liknar varandra när vi tränar och tävlingsrutorna är valda av någon som tänker annorlunda? Hur ska man i så fall genomskåda sina omedvetna val och få planerad variation?

Kan det vara så att vi inte varierar föremålen tillräckligt? Kör vi allt för ofta med samma gamla plånbok eller strumpa så att hunden tror att det bara är sådan grejer som ska hämtas?

Kan det vara så att vi mestadels tränar detta ensamma och föremålen därför alltid har vår vittring?

Kan det vara så att hundar bli tveksamma när föremålet redan är nerdreglat av en tidigare hund?

Sen har vi förstås snuskvarianten där föremålen varit med så länge att jag själv skulle kunna lukta mig fram till dem. Har vi bara tränat på sådana är det inte konstigt att hundarna inte letar efter fräschare grejer.

 

Comments are closed.