Löp, träningsvila och Anders Kjernholm

26 sep

Caisa skulle tävlat hkl i söndags. Nu blev det i stället en dag med Anders Kjernholm på klubben. Dagen handlade mycket om hur vi ska få fler på klubben som tävlar.

Roligast blev det när Anders tog över och pratade hundträning och tävling. Ibland kan det som man egentligen vet helt plötsligt blixtra till i ett nytt ljus. Det hände flera gånger i går.

Muskelminnet har vi väl alla egna erfarenheter av. Har man lärt sig cykla så kan man det.  Kroppen minns.

På samma sätt är det förstås med våra hundar. Om vi tillräckligt många gånger lägger upp träningen så att resultatet inte blir det önskade lär hunden in den felaktiga rörelsen och den sitter som berget. Mycket tid och energi går sen åt till att träna bort felet och träna in det rätta. Gammal skåpmat och ändå inte. Hur många gånger har jag inte mot bättre vetande låtit hunden försöka en gång till fast blivit fel.

Pausa, tänk och gör om men annorlunda

Kryp är just ett teknikmoment där vi ofta har för bråttom och slarvar – fort och fel. Sen vill vi ha mer än godkänt på tävling och måste lägga ner mycket tid och energi på att ordna detaljerna – lågt med lagom tempo och effektiv teknik – inga skutt.

 

Comments are closed.