På kurs med SWDI

20 maj

Hela helgen spenderade Kina och jag med Hörby Brukshundklubb på diverse ”hårda ytor” i kommunen. Tänk att något som låter så trist kan vara så roligt. Kursledare den här gången var Jessica från SWDI. Det är något visst med att gå kurs för folk som verkligen behärskar sitt ämne. Det gör Jessica och det gjorde Jens som höll den förra kursen.
Efter snabbkoll och repetition av hur långt vi kommit sen sist gick vi över till upptag, riktningsbestämning, okända spår, störningsspår och inte minst  viktigt förarens agerande. ”Stå still” , ”inte så lätt på foten” och ”backa” kommer ingen av oss att glömma.
Motivation och belöning Det är värdefullt med många sorters belöningar men vad som verkligen är en belöning – lön för arbetet – bestämmer hunden. I början av spårträningen kan hundens egen nyfikenhet räcka men efter hand behövs mer. Hunden kan utan vidare bli nyfiken på något annat än det spår jag vill att hon ska följa.
Kina är väldigt förtjust i gräs och kaninkulor – inte så lyckat när man lämnar asfalten och kommer in på gräsytor. Hon gillar som tur är också att hitta föremål i spåret. Alltså provade vi att höja motivationen för spåret genom att lägga fler föremål. Det fungerade! Så småningom ska vi dra ner på antalet igen men det är en annan historia.

Comments are closed.