Variation, variation och variation

3 jul

Godis är och har alltid varit den bästa belöningen för mina hundar. Godis med variation, inte bara att stoppa godbiten i halsen på hunden.  Kanske är jag inte så flexibel  som jag inbillar mig men det ska jag fundera över en annan dag. Just nu tänker jag på att få lek med bollar att bli lika uppskattat som godis. En utmaning eftersom Kina alltid väljer godis när hon får bestämma.

Tre bollar är införskaffade – en tuggig, en oberäknelig studshistoria och en alldeles vanlig som går bra att kasta långt. Första steget var att leka utan att för den skull förvandla Kina till en bollidiot – har haft en sådan.  Kina kunde behålla bollen om hon ville men då upphörde förstås leken. Tog inte många gånger innan hon föredrog att komma med bollen och lämna den i min hand. Lätt som en plätt och roligt!

Nästa steg råkade bli att leken inte fortsatte om inte Kina intog utgångsställning utan kommando. Ibland kastade jag bollen på en gång, ibland väntade jag och ibland gick vi fot och bollen flög i väg när kontakt och position var optimala.
Det finns mycket man kan göra med bollar och jag har verkligen ansträngt mig för att variera leken och att inte hamna i mönster. Ändå hamnade vi där – i mönster. Kina gick alldeles underbart i tre riktningar men sackade mer och mer i den fjärde. I den fjärde riktningen ligger växthuset.  Jag ville så klart inte att vare sig Kina eller bollen skulle fara genom glaset och undvek utan att tänka mig för att kasta mot växthuset. Det behövdes inte många gånger förrän Kina förstått att bollen aldrig kastas mot växthuset. Klok som hon är saktade hon ner i väntan på att bollen skulle gå hennes väg.

Vad gör vi nu? Säljer växthuset – nä nä inte att tänka på men jag gillar att träna i trädgården. Träningstiden blir kort men optimal. Lätt att sluta i tid. Känner aldrig att jag borde nyttja tiden bättre som  jag ibland gör när jag åker till klubben. Vi slutar alltid medan det fortfarande är roligt och Kina fortfarande vill mer och är mottaglig för att lära. Medan jag funderar på detta tränar vi annat men fortfarande med bollbelöning.

Comments are closed.