Specialsök

12 okt

Förra veckoslutet var det träning med Anders Kjernholm i Hörby och nu i helgen specialsökskurs med fordonssök på Svetsteknik i Kristianstad. Känner mig lyckligt lottad som kan deltaga.

Anders idéer testar och bearbetar jag fortfarande.

Specialsöket som är ganska nytt för både mig och Kina är verkligen inspirerande. Fast jag vet att hundar har ett fantastiskt luktsinne blir jag ändå så imponerad av deras prestationer.

161009-svetscollage-2

Inomhussöket i Kristianstad blev mycket lyckat. Spännande att få träna i ”riktiga” miljöer.

Sista övningen i söndags var att i Svetstekniks stora lagerbyggnad hitta två gömmen med eukalyptushydrolatdroppar – droppar inte liter. Hittills hade vi övat med kopplade hundar och på så sätt kunnat styra riktning och hastighet i letandet. Nu tog vi av kopplen och nöjde oss med att anvisa start och riktning.

Vilken lycka det var att se Kina gå ut och jobba lika koncentrerat utan koppel. Halvvägs ner i första gången fick hon vittring på gömman som låg i gången bredvid. Luften rör sig även om man är inomhus. Hon sniffade fram och tillbaka och försökte hitta en öppning in mot doften – hittade ingen och fortsatte i stället framåt. På väg att runda hyllan i slutet av gången upptäckte hon den andra doftkällan på en trappstege – jättetydlig markering med nosen på fläcken – stod kvar alldeles stilla tills belöningen levererades.

Sista gömman som hon redan hade känt låg en decimeter över golvet. För att riktigt få nosen på den fläcken lade hon sig ner.

161009-svetscollage-1

Liten till växten men stor i sitt doftsök. Och behöver man nå en våning upp finns ju matte till hands för ett lyft.

En truck och några bilar blev också genomsökta både på in- och utsidan. Inuti luktade det okänt av diverse kemikalier men det tycktes inte bekomma någon av hundarna.

Miljöträning kan man uppenbarligen aldrig få för mycket av. Kina passerade en droppe när hon gick uppför en lastpallstrappa men markerade den nerifrån golvet. Vet inte om hon kanske sökte sämre när hon samtidigt klättrade uppför lastpallarna. Var kan man hitta lastpallar att klättra och söka på?

Comments are closed.