Fordonssök med miljöträning

27 okt

161025-specialsok-blogg-4

Kina fick också prova jaga dofter i stallet och i ett släp. Foto: Petro Magnusson.

På tisdagar träffar jag mina projekthundar i specialsök med tillhörande koppelbärare.

Senast var vi hemma hos Petro och tränade på bland annat fordonssök,  i det här fallet ett hästsläp. Det var mörkt, trång och gungigt men eukalyptusdroppen hittades och belönades.

161025-specialsok-blogg-2

Pepe hade inga svårigheter att lokalisera dofterna.

Efter släpet var det dags att söka av ett rustikt stallkök. Där fanns bland annat en spis som bara används till att torka lever. Spännande att se om hundarna skulle klistra vid ugnen med leverdoften. Det gjorde de inte. Ugnsluckan undersöktes noggrant men det var eukalyptusen som markerades. Vi blev så imponerade av dem. Droppen som fanns på golvet under en spann hittades också.

161025-specialsok-blogg-3

Trots att ugnen lockade med leverdofter hade Sven inga svårigheter att hålla sig till uppdraget: att hitta eukalyptusdoften. Samma sak gällde doften bland redskapen.

Sista området var stallet med några hemmavarande invånare –  katt med pondus och tupp med höna. Dessutom gott om prylar i varierande storlek som cyklar, skidor, kartonger, kattlådor och hästtillbehör. Kattlådor kan vara frestande har jag hört från folk som har både katt och hund. Alla hundarna kollade lådorna och alla kom i håg att det var eukalyptus som gällde.

161025-specialsok-blogg-1

Lady fick som uppgift att hitta eukalyptus dels på en spis i stallet, dels på ett släp som fanns utomhus.

I sista söket fick hundarna söka fritt. Tror det är lättare för människan att lämna över ansvaret till hunden när hon inte har koppel att styra med. Riktigt roligt att se hur noga hundarna sökte både högt och lågt.

161025-specialsok-blogg-5

Stallets härskare och härliga störmoment: en tupp och en katt. Den sistnämnda såg verkligen ut som den ägde stället.

Comments are closed.