Lägre klass sök i Osby

6 sep

I alla år med alla hundar som jag tävlat bruks med har lydnadsdelen varit min akilleshäl. Med höga poäng på specialen har vi hankat oss fram ändå och blivit uppflyttade utan allt för stora ansträngningar.

Men Kina är nog en annan sort. För första gången någonsin har vi missat en figge på tävling – gubben i lådan – fastän Kina verkligen jobbade. Det känns litet snopet.

Vi gick lydnaden mest för tränings skull. Både Kina och jag behöver erfarenheter på det området. Tanken var att testa litet olika idéer. När man ändå inte kan bli uppflyttad kostar det inget att testa sina funderingar. Jag kände mig lika lugn som på en vardaglig träning – en märklig upplevelse på en tävling.

170905 Osby

Kinas protokoll från Osby

Första testet var att börja utan uppvärmning. Kina fick snabbkissa och sen direkt från bilen och ut på planen. Kändes djärvt men det visade sig fungera. Aldrig tidigare har vi fått 7.5 på linförighet, detta i min värld så otacksamma moment. Litet fuskade jag med att viska bra när vi hade ryggen mot domarna. En dålig vänstersväng och ett snett sitt men en glad och följsam Kina.

I högre klass ska Kina hoppa 70 cm. Det är ganska högt för en hund i hennes storlek. För att förbereda henne på detta testade jag att ställa upp henne längre från hindret än hon behöver för att hoppa 55 cm. Hon startade men blev tveksam och behövde ett dubbelkommando för att fullfölja. Så nu vet jag att vi måste öva mer på att hitta rätt avstånd till hindret.

Inkallning och apportering fick vi avdrag för snett sitt. Vet inte om jag bryr mig om att öva speciellt på det. Kanske övar vi litet på att hon inte ska sakta ner när hon närmar sig mig eller så låter jag det bara vara.

Krypet är bra 9.5 och 10. Det ska jag inte förstöra med att nöta i onödan – bara påminna ibland.

Sen är det det gamla vanliga med dk på läggandet. Jag fokuserade verkligen på att inte göra något annat än säga ligg, ändå fick jag dk av den ena domaren. Han var uppenbarligen mer observant än kollegan som gav 10. Undrar vad jag gjorde? Hade tänkt fråga men tävlingen drog ut på tiden och jag drabbades av hemlängtan.

Platsen avstod jag från. Det ångrade jag efteråt när jag såg hur lugnt och fint de som deltog låg.  Nästa gång är jag kanske modigare.

Sista testet var extern belöning utanför planen. Det fortsätter vi med.

 

 

Comments are closed.